Chytrá domácnost

Téma chytré domácnosti rezonuje společností čím dál více. Zjistěte co všechno chytrá domácnost znamená a jak ji mít doma.

Běžný vs. sběrnicový (chytrý) vypínač

Vypínače v běžných instalacích sice spolehlivě fungují, ale nenabízejí žádnou přidanou hodnotu. Jejich funkce je pevně dána a nedá se jednoduše změnit. Pokud je potřeba nějaké změny, vyžaduje to větší stavební zásah nebo doplnění další technologií (zpravidla bezdrátových). Mnohem variabilnější jsou sběrnicové vypínače. Ty mohou nabídnout nejen více funkcí v jednom přístroji, ale i možnost doplnění dalších funkcí i v budoucnu. 

Jak to funguje? Základem je takzvaná sběrnicová spojka, na kterou se nainstaluje elektronická klapka. Ta může mít podobu jakéhokoliv vypínače z nabídky berker. Je jedno, zda jde o vypínač s jednou nebo třeba se čtyřmi klapkami. Vybrané nastavení můžete kdykoliv změnit. Když zjistíte, že by se vám hodilo nějakou funkci do vašeho vypínače doplnit, nestojí vám nic v cestě. 

Váš dům se tak postupem času promění v souvislosti s novými požadavky vaší rodiny. Snadno se přizpůsobí vašim aktuálním potřebám a potřebám všech obyvatel bytu nebo domu. Může se třeba stát, že máte vypínač se dvěma klapkami (jednou na světlo a druhou na žaluzie) a později zjistíte, že vám v pokoji chybí ještě vypínač pro osvětlení zahrady nebo k otevření vrat. Výměnou vrchní části vypínače máte najednou k dispozici doposud chybějící funkce, a to bez potřeby sekání do zdi a změny kabelového vedení. Jednoduchost výměny ještě umocňují možnosti snadného přeprogramování systému.

Další výhodou sběrnicových vypínačů je například i integrované čidlo prostorové teploty. Díky němu dokážete měřit a sledovat teplotu v konkrétní místnosti, nebo můžete tuto informaci využít k samotnému řízení vytápění. Je jedno o jaký zdroj tepla se jedná. Ovládat můžete vše od elektrického podlahového topení, hlavici radiátoru či rozvaděč teplovodního topení.

Některé ze sběrnicových spojek, mají navíc další vstup pro externí teplotní čidlo. To lze například využít pro měření venkovní teploty nebo teploty podlahy. Většina těchto vypínačů je navíc vybavena LED kontrolkou s více barvami, které lze využít jednak k signalizaci stavů, nebo potvrzení výběru funkcí.

Díky variabilním možnostem programování můžete vypínače využívat nejen k prostému rozsvěcení či stmívání světel nebo ovládání žaluzií, ale i k řadě dalších funkcí od spouštění různých světelných scén, úpravy teploty a změny polohy žaluzií, až po nastavení otáček ventilátoru, zapnutí fontány či stažení projekčního plátna. Vypínačem si zároveň pustíte hudbu, přeskočíte na další skladbu a upravíte hlasitost. Možností je opravdu mnoho, a tedy i důvodů, proč si vybrat právě „chytré vypínače“.