Chaty a chalupy

Jak na elektroinstalaci na chatě nebo chalupě? Kde získat potřebné informace, jaké jsou časté chyby, kterým je radno se vyvarovat?

Jak chytře uspořit za energie na chatách a v chalupách

Trávit čas na chatě či chalupě je zvlášť v horkých letních měsících neocenitelné. Vzhledem ale k energetické náročnosti, která je pro tyto objekty typicky vysoká, se ale může pobyt zde docela prodražit. Pokud ale svou chatu či chalupu vybavíte chytrými zařízeními, můžete ročně ušetřit citelné částky a ještě si svůj pobyt zde můžete zpříjemnit třeba tím, že se světla budou zapínat a vypínat zcela automaticky.

Chaty a chalupy jsou nezřídkakdy kvůli energiím poměrně nákladné na provoz. Ať už je to kvůli izolaci, která se často nemůže rovnat té u moderních budov, nebo třeba jen kvůli tomu, že máte chatu v odhlehlejší lokalitě, kde je dražší elektřina. Právě ale na elektřině můžete značně ušetřit.

Místo častého rozsvěcení pohybová čidla

Všude tam, kde se často svítí a zároveň potřebujete jasné světlo, může ušetřit výdaje za elektřinu pomocí pohybového čidla. Řeč je především o chodbách, WC, schodištích nebo třeba vstupu do sklepa či garáže. Pohybové čidlo zajistí, že světlo bude svítit pouze po dobu, po kterou je potřeba.

Pohybová čidla ale nejsou jen úsporná, jsou také takřka návykově komfortní. Určitě to znáte, když se snažíte poslepu na chodbě nahmatat vypínač anebo když se vrátí domů za tmy a stojíte několik minut přede dveřmi jen kvůli tomu, že nemůžete najít ten správný klíč. S pohybovými čidly všechny tyto nepříjemnosti odpadají, stačí jednoduše čidlo aktivovat svou pouhou přítomností. O nic víc se už starat nemusíte. Jak vnitřní, tak venkovní čidla pohybu najdete v katalogu Hageru.

Kam se nehodí pohybová čidla, tam se vyplatí stmívače

Na některých místech ale naopak svítíte velmi často, zato nepotřebujete vždy silné světlo. Například když večeříte na verandě, potřebujete dobře osvětlený stůl. Pokud zde ale jen trávíte večer s přáteli a třeba popíjíte, oceníte naopak jen slabší světlo pro dokreslení atmosféry. Stejně tak v pokoji potřebujete někdy silné světlo na čtení, jindy zase slabší pro ulevení svým očím při sledování TV. Zde své uplatnění najdou stmívače. Díky tomu, že žárovka nebude svítit po celou dobu na plný výkon, snížíte i její energetickou náročnost a finanční nákladnost. 

Pokud ale víte, že na daném místě potřebujete pouze slabší světlo, tak vám bohatě postačí prostá žárovka s nižším příkonem. Žárovka se slabším příkonem totiž stále odebírá méně energie než silnější žárovka, jejíž příkon je snížený stmívačem. 

Rozhodnete-li se, že si vybavíte domácnost stmívačem, můžete využít stmívačů značky Hager. Ty jsou kompatibilní s většinou světelných zdrojů a mimoto disponují komfortními funkcemi, takže například můžete stmívače vzájemně propojit a posléze ovládat všechny najednou.

Detektory kouře také šetří peníze

V ČR musí být každá domácnost postavená nebo zrekonstruovaná od roku 2008 vybavena detektorem kouře. Dobré je ale vybavit tímto zařízením každou domácnost, protože včasné odhalení plamenu může pomoci přejít velkým škodám. U chat a chalup toto platí dvojnásob, jelikož jejich interiéry jsou často plné hořlavého dřeva a také jsou v delší dojezdové vzdálenosti hasičů.

Detektory kouře přitom nejsou příliš finančně náročné. Například detektory značky Hager se značkou Q obsahují baterii, jejíž životnost je garantovaná na deset let. Tyto detektory také prochází nadstandardně náročnými testy, kdy jsou vystavovány extrémním podmínkám, při kterých musí být 100% spolehlivé.