Chaty a chalupy

Jak na elektroinstalaci na chatě nebo chalupě? Kde získat potřebné informace, jaké jsou časté chyby, kterým je radno se vyvarovat?

Dopřejte vaší chatě elegantní porcelánové vypínače

Porcelánové zásuvky se perfektně hodí do chat a chalup. Mají tradiční vzhled, který je zároveň elegantní a nadčasový. V současnosti je navíc seženete v moderních provedeních, takže odpovídají současným standardům, a není ani problém koupit si porcelánovou zásuvku pro síťový kabel pro internet.

Jestli patříte mezi chataře, tak určitě znáte ten pocit, když po náročném týdnu dorazíte na svou chatu a dýchne na vás ten klid a blízkost přírody. Češi jsou v chataření  přeborníci, chatu u nás má zhruba každá sedmá domácnost1. Náruživější chalupáře najdete už jen ve Švédsku, kde se rekreačním příbytkem může pyšnit každá pátá domácnost. 

V roce 2015 bylo v Česku 287 000 chat a chalup¹, a od té doby rostly nejen jejich počty, ale i jejich cena. I když je zde tolik chat, asi byste zde nenašli dvě, které by byly stejné. Zde se otevírají dveře české šikovnosti a kreativitě. Mnozí chataři se tak přetahují, kdo bude mít své veledílo malebnější a útulnější. 

Myslete na detaily

Pokud chcete svou chatu posunout o pomyslnou úroveň výš, myslete na detaily. Na chaty a chalupy se skvěle hodí kulaté porcelánové zásuvky a spínače (ideálně ty otočné). Ty se dříve používaly zcela běžně, než je nahradily čtvercové. Zejména jejich tradiční styl je něco, co může chatě dodat jedinečný charakter a odlišit ji od těch ostatních. Inspiraci můžete nalézt na stránkách Hager.

Porcelánové zásuvky a vypínače byly například použity při renovaci usedlosti v Jelenském údolí z konce 19. století. Architekce Olze Frydecké a designérce Šárce Martínkové Špačkové se ji podařilo přivést z dezolátního stavu do podoby, kterou by jí mohl každý český chalupář závidět. I když byla usedlost vybavena moderními prvky, její renovace probíhala s respektem k její historii. K tomu posloužily právě porcelánové otočné vypínače, které vypadají elegantně, ale zároveň tradičně.

Tradice v moderním kabátu

Pokud se rozhodnete pro porcelánové vypínače, dobrou zprávou je, že nemusíte hledat zastaralé kusy. Na trhu jsou totiž značky, které se jejich výrobou zabývají i v současnosti. Naleznete je například v katalogu Hageru. Díky tomu si můžete koupit i porcelánovou zásuvku, která odpovídá moderním standardům. Problém není ani porcelánová zásuvka pro síťový kabel, pomocí něhož můžete například vést internet do počítače nebo televize.

Dopřejte si kvalitu

Ke špičce v oblasti porcelánových zásuvek a vypínačů patří firma Hager se svou sérií 1930 z řady berker. Tyto vypínače a zásuvky svým vzhledem odkazují na ty historicky používané. Díky retro vzhledu a dvěma možnostem výběru materiálu. – porcelánu a bakelitu – jsou oblíbenou volbou architektů do historických budov. Překvapivě dobře si ale rozumí i s minimalismem současných designových interiérů.

1Turistika.cz