Stručná historie elektřiny

Elektřinu a elektrická zařízení používáme dnes a denně, přitom o nich mnozí z nás prakticky nic neví. Rozšiřte si obzory a poznejte svět elektřiny kolem sebe. V našich článcích se dozvíte například, co to vlastně elektřina je, jak fungují elektromobily či jaké luxusní vypínače se používaly v prvorepublikových vilách.

Historie vypínačů: Od jiskřících a nebezpečných vypínačů k chytrému ovládání domácnosti

Jakmile se začaly využívat první elektrické obvody, vznikly i první vypínače. Ty byly ale nepraktické a nebezpečné. První vypínač dnešního typu vynalezl John Holmes v roce 1884, ale i ten ušel ještě velkou cestu. Zatímco během první republiky se u nás používaly převážně otočné keramické, později se přešlo k páčkovým a nakonec k velkoplošným, jaké máme dnes. Nastupujícím trendem jsou chytré vypínače, které kromě světla dokážou ovládat i žaluzie, teplotu, hudbu, otáčky ventilátoru a mnoho jiného.

Vypínače na svět přišly společně s rozvojem elektrotechniky. Vypadaly ale dost jinak a byly poměrně nebezpečné, protože jiskřily a hromadily se v nich usazeniny. Navíc nebyly umisťovány na zdi, jak jsme zvyklí dnes, ale přímo u elektrického zařízení.

S rozmachem žárovek, vzrostla i poptávka po pohodlném a bezpečném vypínači. Hozenou rukavici zvedl britský inženýr John Holmes, který v roce 1884 vynalezl technologii „quick break“ (rychlé přerušení). Ta spočívala jednoduše v tom, že kontakty se spojily nebo oddělily tak rychle, že nedošlo k jiskření. Díky tomu se ve vypínači nehromadily usazeniny a nižší bylo i riziko požáru.

Amerika vsadila na páčky, Evropa šla cestou otočných vypínačů

Dalším milníkem v historii vypínačů byl rok 1917. Právě tehdy vynálezci Maurice Goldberg a William Newton v New Yorku vynalezli páčkové vypínače, jejichž základem ale nadále zůstala Holmesova technologie. Tyto vypínače už měly relativně blízko těm současným a dodneška byste je v Severní Americe našli v mnohých domácnostech.

Pro Evropu byl důležitý rok 1919, kdy bratři Robert a Hugo Berkerovi začali vyrábět otočné vypínače. Ze své továrny v německém Schalksmühle je dováželi i do Československa, kde se hojně využívaly v prvorepublikových vilách, a tak se staly symbolem luxusu a kvality.

Luxus prvorepublikových vil

Otočné vypínače se nejčastěji využívaly v porcelánovém provedení. Ve vile Tugendhat či třeba ve vile Stiassni se využívaly ale i otočné vypínače se skleněným či křišťálovým podkladem. To mělo pochopitelně poukazovat na zámožnost majitelů těchto vil.

Ve vile Tugendhat najdete tyto vypínače dodnes, třebaže se nejedná už o ty původní. Při její rekonstrukci byly totiž její obytné a reprezentativní prostory osazeny vypínači Berker Serie Glass, které mají zmíněný skleněný podklad a evokují tak eleganci a luxus. V kuchyňských a hospodářských prostorách pak byly využity porcelánové vypínače z řady Berker Serie 1930. Oba typy vypínačů (a zásuvek) si můžete pořídit i domů, jelikož je nadále vyrábí společnost Hager.

Revoluce: Místo kolečka čtverec

Vypínače i v druhé polovině 20. století zaznamenaly řadu změn. Jednou z těch nejviditelnějších bylo umístění vypínačů. Ty se přestaly instalovat do výše ramen (1,5 metru), ale v rámci sjednocení elektroinstalace byla doporučena výška 1,05 metru.

Otočné vypínače se postupem času přestaly používat a byly nahrazeny páčkovými. Po nich následovaly kolébkové a klapkové vypínače, které nakonec vystřídaly současné velkoplošné.

Jistou revolucí byla i změna tvaru rámečku. Během 60. let 20. století se přestaly využívat kulaté vypínače a jedničkou se staly čtvercové. Ačkoli jde jen o jednoduchou změnu geometrického tvaru, v té době se jednalo o velký trend, jehož vlivy pociťujeme dodnes. 

Budoucností jsou chytré vypínače

Vývoj vypínačů pochopitelně neustrnul ani v současnosti, ale pokračuje dál. Velkým posunem vpřed jsou například sběrnicové vypínače, které nejen že umožňují měnit počet klapek podle potřeb, ale také lze využít vestavěného čidla teploty k řízení topení a kdykoliv změnit jejich funkce jednotlivých tlačítek. Můžete díky nim ovládat takzvané scény, kdy změníte najednou jas vybraných světel, pozici žaluzií, teplotu v místnosti, ale i otáčky ventilátoru, přehrávání hudby a tak podobně. Některé vypínače umí i signalizovat stav ovládaného výstupu a to nejen rozsvícením kontrolky, ale i její barvou. Není problémem ani příprava vypínače na míru, kdy si snadno můžete nakonfigurovat popisky a piktogramy na míru, pro vaši konkrétní aplikaci. Díky možnostem sběrnicových vypínačů je zároveň rozšířená nabídka různých vypínačů, například  v luxusním provedení z nerezu, nebo skla. Berker je nabízí například v řadách B.IQ a TS – tlačítkové sensory.