Vybíráme vypínače

Volba správného vypínače není jen tak. Musí plnit požadované funkce a čím dál více se klade důraz i na jeho podobu.

Návrat porcelánových vypínačů

Žili jste až doteď v přesvědčení, že vypínač znamená bílou plastovou krabičku, která má hlavně fungovat, a žádnou jinou roli v interiéru nehraje? Pak přicházíte o velkou šanci, jak vnést do své domácnosti originální designový prvek! Do módy se totiž vracejí porcelánové vypínače a zásuvky, které nejen bezchybně fungují, ale hlavně skvěle vypadají.

Porcelán je materiál, který má díky svým vlastnostem v elektrotechnice dlouhou tradici. Používal se mimo jiné k výrobě izolátorů nebo bleskojistek na vedení vysokého napětí, a tyto předměty se dnes pro své řemeslné zpracování a zajímavé tvary stávají předmětem zájmu sběratelů po celém světě.

Také porcelánové vypínače krásně vypadají a oproti těm plastovým mají i řadu praktických výhod. Snadněji se čistí (a to včetně skvrn od barvy po malování nebo zažraného prachu), jsou odolné proti poškrábání a stálobarevné (na rozdíl od plastu na světle nezežloutnou a jejich glazury nemění barvu).

Porcelánové vypínače dnes existují v řadě tvarů, největší „klasikou” je ale tradiční kulatý tvar se spínačem uprostřed. Kromě nejčastější bílé a černé barvy si pak můžete vybrat i jiné barevné kombinace, které se přesně hodí do vašeho interiéru. Nemusíte tak bydlet hned na zámku nebo ve funkcionalistické vile ve Střešovicích. Podobný „šperk” ocení stejně tak chalupa s rustikálním nábytkem, jako moderní minimalistický interiér v novostavbě. Zajímavé reference použití vypínačů najdete zde.

Podívejte se na nabídku porcelánových vypínačů a zásuvek berker ze série 1930.

Další vypínače a zásuvky naleznete zde