Vybíráme vypínače

Volba správného vypínače není jen tak. Musí plnit požadované funkce a čím dál více se klade důraz i na jeho podobu.

Vypínače, to je oč tu běží

I když možná na první pohled vypadají všechny stejně, vybrat správný vypínač nemusí být tak jednoduché. Jednak je potřeba zvolit typ vypínače, který bude plnit požadovanou funkci, čím dál častěji se ale klade důraz i na jeho vzhled. I tak obyčejná a zdánlivě pouze funkční věc, jako je vypínač, může tvořit designový prvek vaší domácnosti.

Pokud si chcete vypínače do nového nebo rekonstruovaného objektu vybrat sami (anebo pokud jste prostě zatoužili po jejich obměně z estetických důvodů), poraďte se před jejich nákupem s elektrikářem. Měl by vám dát přesný seznam, jaké typy budete pro svůj dům či byt potřebovat (totéž platí i o zásuvkách).

Podívejte se, jaké typy vypínačů pravděpodobně máte u sebe doma.

Dnes už dávno neplatí, že by rámeček a kryt (klapka) vypínače musely být bílé a z plastu. Na trhu je celá řada materiálů a barev, které můžete dokonce kombinovat (a mít tak rámeček jiný než kryt). Určitě tak najdete vypínače, které se vám perfektně hodí do interiéru, ať už půjde o plast, nebo o porcelán, sklo či kov. Můžete zvolit vypínače s klasickou klapkou, nebo i ty „retro” páčkové, které se používaly dříve a které ozvláštní interiér třeba na chalupě nebo v objektu, který je vybaven historickým nábytkem.

Vyzkoušejte například Hager konfigurátor.

Ale pozor, pokud jste se rozhodli vylepšit si některým z designových vypínačů interiér ve starém domě nebo například v původním panelákovém bytovém jádru, zkuste nejdříve zjistit, v jakém stavu je celá elektroinstalace. Pokud si nevíte rady oslovte odborníka ve svém okolí.  Ty starší totiž nejsou dimenzovány na množství spotřebičů, které dnes používáme, a využívají materiály, které podléhají zkáze a mohou se stát nebezpečnými (např. hliník). Hrozí, že byste si své nové spínače příliš dlouho neužili. V takovém případě vám odborník zřejmě doporučí celkovou rekonstrukci – a třešničkou na dortu se mohou stát právě nově osazené designové prvky.

Prozkoumejte nabídku designových vypínačů Hager.