Elektřina bezpečně

Řadu úkonů spojených s elektřinou si v domácnosti dokážeme obstarat sami. Je však potřeba pracovat obezřetně.

Jak poznat, kdy vyměnit jistič

Jističe jsou klíčovou součástí bezpečné domácí elektroinstalace. Pokud například nevědomky přetížíte prodlužovačku, budou to právě jističe, které vypnou proud a ochrání vás před úrazem nebo požárem. K tomu, aby fungovaly, musí být ale jističe v dobré kondici. Zajímá vás, jak poznat, že má jistič již odslouženo a je ho potřeba vyměnit za nový? Hager si pro vás připravil několik indicií, které vám pomohou odhalit problémy s jističi.

 

Jistič nejde „nahodit“

Příčin pochopitelně může být mnoho. Pro začátek můžete vypnout všechny spotřebiče a světla. Pokud ani pak nepůjde jistič „nahodit“, tak nejspíše budete potřebovat nový. Pokud jste však dříve zasahovali do elektroinstalace, může být závada jinde. Jistič totiž možná nechce sepnout, jelikož jste narušili kabel a způsobili zkrat. Sám přístroj pak může být v pořádku. V obou případech se ale bez pomoci odborníka neobejdete.

Jistič se příliš zahřívá

Jistič může být teplý, ale rozhodně by neměl být tak horký, aby byl nepříjemný na dotek. Pokud na něm neudržíte ruku, vypněte proud a zavolejte elektrikáře. Na vině může být celá řada příčin, od vadných kontaktů až po poškozený jistič.

Jistič zapáchá spáleninou

„Tady to smrdí, jako by se tu něco pálilo.“ Pokud tuhle větu pronášíte u vašich jističů, nebo pokud se z vašich jističů přímo line kouř, okamžitě vypněte proud a zavolejte elektrikáře. Můžete tak zabránit úrazu nebo požáru.

Jistič je viditelně poškozen

Pokud je jistič na první pohled poničený, nic neriskujte a vyměňte ho. To samé platí pro případ, kdy jistič sice vypadá v pořádku, ale všimli jste si spálenin v jeho blízkém okolí. Je totiž možné, že se roztavil vodič, což může vést k vznícení a požáru.

Jistič je starý

Životnost jističů se měří na desítky let. Velmi ale záleží na konkrétních podmínkách. Pokud je jistič často „shazován”, na jeho životnosti se to zcelajistě podepíše. Na druhou stranu, pokud je správně nainstalován a není příliš vytěžován, může vám naopak sloužit podstatně déle. Tak či tak, pokud se například stěhujete do nového bytu či domu a jističe zde už na první pohled leccos pamatují, bude bezpečnější je vyměnit. V takovém případě by navíc byla na místě i celková revize elektroinstalace.

Pokud potřebujete nový jistič, určitě se vyplatí sáhnout po kvalitních produktech, za kterými stojí léty prověřená značka. Na jističe společnosti Hager se můžete spolehnout a díky jejich delší životnosti se podstatně sníží šance, že byste je v dohledné době museli znovu měnit.