Elektroinstalace obecně

Do elektroinstalace může zasahovat jen odborník s příslušným oprávněním, nicméně je dobré znát alespoň orientačně základy toho, jak elektroinstalace funguje.

Nejčastější chyby v elektroinstalaci

Do elektroinstalace může zasahovat jen odborník s příslušným oprávněním dle vyhlášky 50/78 Sb., nicméně je dobré znát alespoň orientačně základy toho, jak elektroinstalace funguje. Pomůže to komunikaci s elektrikáři a také se díky tomu můžete vyhnout nejednomu maléru. Pokud se například stěhujete do staršího domu či bytu, je dobré nechat udělat pro jistotu revizi. Zvláště, pokud elektroinstalace vykazuje známky neodborného zásahu.

Správná elektroinstalace patří do základů bezpečné domácnosti. Stejně jako základ domů není vidět, ale pokud je odbytá, následky na sebe nenechají dlouho čekat. Elektroinstalace proto musí být řádně a bezpečně provedena. Z tohoto důvodu ji může dělat jen člověk s patřičním oprávěním. I tak ale můžete narazit na elektroinstalaci, kterou někdo dělal sám „na koleni”. Přitom právě v takových elektroinstalacích mohou být nebezpečné chyby.

Pokud máte pocit, že vaše elektroinstalace není zcela v pořádku nebo už je čas na pravidelnou revizi, neriskujte a obraťte se na zkušeného profesionála. Můžete si ho najít třeba na mapě prověřených elektrikářů v ČR.

Špatné zapojení vodičů

Ačkoliv se to nezdá, i prosté zapojení vodičů má svá pravidla. Použity musí být svorky vhodné pro konkrétní vodiče, a to nejen z hlediska jejich tloušťky (průřezu), ale i dle jejich materiálu. Důležité je i místo, kde je svorka použita, protože výrobce garantuje kvalitu spoje vždy jen pro konkrétní použití. Každá svorka má i své požadavky na správnou délku odizolování vodiče nebo sílu utažení spoje (udávaná zpravidla v N/mm2). Použitím bezšroubových svorek tak odpadá jedna ze starostí, což zjednodušuje samotnou montáž a dělá instalaci bezpečnější, protože to minimalizuje chyby během zapojování z hlediska technického provedení spoje. To vede k větší spolehlivosti instalace, a dokonce ke snížení rizika upálení spoje nebo požáru. Firma Hager proto nabízí už několik let i jističe a proudové chrániče v tomto bezšroubovém provedení pod označením quickconnect. To samé platí o zásuvkách a vypínačích berker a dalších produktech firmy Hager.

Nevhodná elektroinstalační krabice

Na trhu jsou k výběru mnohé instalační krabice a ty jsou také pro různá využití. Rozdíly mohou být například v jejich montážní hloubce nebo v jejich konkrétním určení. Všeobecně platí, že bychom měli používat krabice hluboké minimálně 4–5 cm, abychom pak nebyli zbytečně omezeni při výběru samotných vypínačů a zásuvek kvůli jejich montážní hloubce a místu pro vodiče v této krabici. Mělké krabice se používají zcela vyjímečně a jen tam, kde je technologicky nemožné instalovat jejich hlubší variantu. Naopak se dnes stále častěji používají třeba pod vypínače krabice extra hluboké (cca 7cm), které umožňují snažší zapojování, protože nezabírají tolik místa, a také umožňují dodatečné instalace vestavných modulů. Může jít o časový spínač pro doběh ventilátoru v koupelně nebo stmívač pro světla v kterékoliv místnosti a podobně. Důležitý je i výběr krabic do dutých stěn, ať už jde o sádrokarton, nebo dřevěnou desku, či obklad. Krabice určené do hořlavých materiálů musí být označeny symbolem odolnosti do 850 °C. Jinak vám hrozí zvýšené riziko požáru. Pozor na to, že ne všechny zásuvky a vypínače jsou výrobcem určené na hořlavé povrchy. To nicméně neplatí pro vypínače berker od společnosti Hager, které jsou vhodné jak na nehořlavé, tak i na hořlavé povrchy.

I u krabic do dutých stěn je mnoho typů na výběr. Od mělkých po krabice s kapsou určenou pro pohodlnou montáž vestavěných prvků. Také doporučujeme použít krabice s membránovými průchodkami pro kabely, které snižují riziko „průvanu“ v krabici a tím i srážení vlhkosti nebo hromadění prachu, což se často děje především ve špatně tepelně izolovaných podkrovních vestavbách a dalších podobných místech. To může vést k poškození instalovaných přístrojů, a tedy k riziku větší nespolehlivosti daného elektrického okruhu či v horším případě až k riziku zahoření a požáru.

Nevhodný výběr instalační krabice může nejen způsobit problémy během montáže přístrojů a jejich velmi omezený výběr, ale také problémy během výchozí revize. Nehledě na možná rizika zmiňovaného požáru nebo nemožnost dodatečné instalace vestavných přístrojů v budoucnu. Zde se nabízí prostor na konzultaci s vybraným odborníkem.

Šetření na délce vodičů se nevyplácí

Instalace prováděné amatéry, jsou často řešeny velmi úsporně a levně. Ne vždy se to ale vyplácí. Nejen že i zásuvky s příliš krátkými vodiči strávíte mnohem více času (a bude vás stát více peněz), ale její zapojení vodičů do svorek nemusí být provedeno správně. Tyto svorky (šroubové i bezšroubové) nesmí být namáhány na tah vodičů a odizolované konce vodičů musí mít dostatečnou délku kvůli kvalitnímu spoji, aby dlouhodobě ustály přenášenou zátěž spotřebičů zapojených v zásuvkách. A že se těch spotřebičů mnohokrát v domácnosti nasčítá. Také se může stát, že budete muset některé z krátkých vodičů nastavit a pak se rizika velmi zvyšují. Od špatného výběru svorky po chyby v jejich zapojení. Navíc každý další zbytečný spoj snižuje spolehlivost celého okruhu. Proto profesionál vždy nechává delší konce kabelů a vodičů v instalačních krabicích, aby je pak během montáže zkrátil na správnou délku, kdy zůstane v krabici dostatečná rezerva na vodičích. Ty tak nejsou namáhány tahem, díky čemuž samotné zapojení a upevnění zásuvky nebo vypínače proběhne hladce a bez zbytečného zdržování. Ve finále máte levnější a bezpečnější instalaci, i když to tak na první pohled nevypadalo.