Chaty a chalupy

Jak na elektroinstalaci na chatě nebo chalupě? Kde získat potřebné informace, jaké jsou časté chyby, kterým je radno se vyvarovat?

Na co si dát pozor u elektroinstalace na chatě?

O tom, že jsou Češi vášnivými chalupáři, asi nemá cenu vést spory. Podle portálu Česko v datech si v ježdění na své chaty libujeme nejvíc z celé Evropy. Pandemie koronaviru navíc naši lásku k chataření ještě prohloubila a zájem o koupi vlastního domu v přírodě je teď rekordní. Tomu odpovídají i vysoké ceny takových objektů. V průměru za ně totiž zaplatíte 1 250 000 Kč. Rozptyl cen je ale vysoký a zatímco nejlevnější stojí zhruba 200 tisíc, za některé chalupy v dobré lokalitě a vynikajícím stavu zaplatíte i 14 milionů korun.

Ať už vaše nové „letní sídlo“ stojí kolik chce, je ho potřeba před koupí pořádně zkontrolovat. Nestačí ale prohlédnout jen viditelné známky poškození a opotřebení, ale i to, co není na první pohled vidět. Pořádně se musí zkontrolovat i elektrické rozvody, které jsou často i několik desítek let staré. Vlivem přírodních podmínek, které jsou u chatařských osad většinou méně příznivé než ve městech, může navíc elektroinstalace chat zestárnout mnohem rychleji, než byste si mysleli.

 

Profesionál to jistí

Zapojení prodlužovačky do jiné prodlužovačky se v některých situacích může jevit jako elegantní řešení, ve skutečnosti může být ale velmi nebezpečné. Pokud jich totiž takto propojíte víc, může docházet k jejich přetížení, zvláště pokud do nich zapojíte zařízení s vysokou spotřebou jako třeba pračku nebo přímotop. Kabely se poté zahřívají a může dojít k jejich poškození a zkratu. Přestože pak elektrický proud většinou odpojí jističe, pokud bude poblíž zkratu vznětlivý materiál, může vzplanout.

Na nové chatě vás může překvapit cokoliv – od poškozených vodičů či spojů a nefungujících zásuvek, přes nechtěné spolubydlící ze zvířecí říše v rozvaděči, až po nežádoucí vlhkost či jiné vlivy. Nejdůležitější je všímat si změn (např. problikávání žárovek) a na jejich základě pozvat odborníka. Norma doporučuje (nepřikazuje) provést každých 5 let revizi elektroinstalace. Při neinformované manipulaci se totiž můžete nejen zranit, ale zároveň můžete například způsobit i požár. Vždy proto pracujte obezřetně a využívejte ochranných pomůcek. 

 

Rizikové dřevostavby

Je proto dobré udělat si seznam, podle kterého budete postupovat a během kontroly si postupně odškrtávat zkontrolované oblasti. Ještě obezřetnější musíte být, pokud je vaše chata nebo chalupa dřevostavbou. Tehdy je totiž riziko požárů mnohem vyšší. I proto jsou státem nařízené revize pro dřevostavby častější než u ostatních typů budov. 

Nepodceňujte maličkosti. I když vám například přijde, že je izolace kabelů popraskaná nebo že zásuvky začínají rezavět, raději je hned nechte vyměnit odborníkem. Vlhké prostředí chatových osad dává elektroinstalaci zabrat a netrvalo by dlouho, než byste její jednotlivé komponenty stejně museli vyměnit.

 

Kvalitní a stylové vypínače a zásuvky

Pokud nakonec usoudíte, že je například již zmíněné zásuvky potřeba vyměnit, rozhodně se vyplatí zvolit kvalitní produkty, které jsou nejen bezpečné, ale zároveň se snadno instalují a dobře vypadají. Takové řešení nabízí například firma Hager pod značkou vypínačů a zásuvek Berker, která na trhu funguje už přes sto let. Jejich vypínače a zásuvky One.platform jsou velmi snadné na montáž a nabízí téměř nepřeberné množství různých designů. Z široké nabídky si tak snadno zvolíte vypínač či zásuvku, které budou přesně odpovídat potřebám a stylu vaší chaty. Ve stejné řadě Berker navíc Hager nabízí i další moderní prvky, jako jsou například USB zásuvky, pohybová čidla, nebo rádio.